Meerlovee

Mer kärlek, mer love.

När han vände sig mot mig med sitt soliga leende

Jag hade sett fram emot resan mellan Oslo och Katrineholm. Fem timmar med min nya bok, lite trevlig musik i hörlurarna och kanske till och med möjlighet för en liten lur. För att vara säker på att få sitta ifred hade jag reservat plats, för att inte behöva flytta på mig. Men jag hade otur. Tåget blev ganska fullt vartefter vi stannade vid de olika stationerna och det var en hel del småbarn i min vagn. Föräldrarna gjorde nog så gott de kunde, men ljudnivån blev ganska hög emellanåt. I Kongsvinger steg det på flera stycken och en ung kille ignorerade mina försök att bre ut mig och frågade om platsen bredvid mig var upptagen. Jag var tvungen att flytta på min väska och låta honom sätta sig.

Jag sneglade lite på honom i smyg, han var ganska gullig. Men jag hade varken tid eller lust att tänka närmare på det. Det var inte så länge sedan jag hade brutit upp ur ett förhållande och nu lade jag all min fokus på mina universitetsstudier. Oslo hade en bra kurs för mig, det var därför jag valt att bo där. Nu hade jag bara en termin kvar och sedan skulle jag kunna sätta igång och jobba. Men just nu ville jag bara läsa min bok och vila i några timmar.

Till min stora förvåning drog han upp samma bok som jag hade ur väskan och började läsa den. Han kände kanske på sig att min mun var öppen för han vände sig mot mig med ett stort, soligt leende. ”Hur långt har du kommit?” frågade han. ”Kapitel fem.” svarade jag. Själv sa han att han bara var i kapitel fyra, så jag skulle inte säga något. Sedan satt vi tysta och läste i en halv timme, innan barnen störde så mycket att vi var tvungna att ta oss en paus.

Vi började prata om det vi läst i boken och vad vi tyckte om författaren i allmänhet. Därifrån gled konversationen över på studier och annat som vi höll på med här i livet. Han hade själv gått på universitet i Oslo och kände igen flera av mina lärare. Eftersom han också skulle hälsa på vänner i Katrineholm bestämde vi oss för att träffas någon gång under vår vistelse där. Det ena ledde till det andra och resultatet blev att vi tog tåget tillbaka till Norge samma dag, bara för att kunna fortsätta läsa boken tillsammans. Och prata om ett eventuellt liv tillsammans.